Wapperend Plastic

Een klant had mij gevraagd om haar te helpen met haar paard. Deze merrie durfde niet naar de longeerbak. Dit kwam doordat de longeerbak naast de opslag was van het hooi en kuil. Nu zou dat niet zozeer het probleem zijn maar het bewegen van plastic wat om het kuil zat. Als er maar een klein beetje wind staat gaat het zeil bewegen en is er geen beweging meer in de merrie te krijgen. Lukt het om haar uit de freeze te krijgen dan springt ze de longeerbak in en loopt haar omver.

Omdat je altijd afhankelijk bent van de situatie kun je natuurlijk vragen of het plastic weer goed gesloten wordt of misschien of de balen niet ergens anders heen kunnen. Heel vaak is dit niet mogelijk en zul je dus zelf voor de oplossing moeten zorgen. Dit kan natuurlijk door een andere stal te zoeken, maar is wel wat rigoureus. Aan de slag gaan met je paard en te zorgen dat je beter kunt inspringen op spannende situaties is misschien wel de enige logische stap.

Wat kun je doen en wat weet je?

Je gaat eerst kijken naar je paard en kijken waar en hoe de spanning opbouwt. Vaak merk je dat je paard de spanning op een bepaalde plek gaat opbouwen. Wat je dan gaat doen is een manier zoeken om de spanning hier al omlaag te brengen. Bijvoorbeeld op deze plek stilstaan, belonen voor de rust en dan doorlopen. Vergeet niet dat rust de grootste beloning is voor een paard en dit vaak de voorkeur heeft op eten. Wil je toch iets te eten geven probeer het dan is niet uit de hand te geven maar zoek bijvoorbeeld een deksel of een frisbee. Op deze manier worden je handen en je zakken geen snackbar.

Ga je zelf aan de slag, dan zijn hier 4 tips die je zullen helpen om sneller een beter resultaat te bereiken

Tip 1: Neem de tijd

Een probleem trainen doe je niet een, twee, drie. Hier heb je even de tijd voor nodig. Ga dan ook alleen aan de slag op het moment dat je de tijd hebt en niet 5 minuten voor een afgesproken les. Ook een paard heeft de tijd nodig om dingen te kunnen verwerken. Liever 2 korte sessies dan 1 maal een half uur.

Tip 2: Let op je eigen lichaamstaal

Is de reactie van het paard geen gevolg van je eigen houding. Is het zo dat je paard reageert omdat jij meer spanning op de lijn zet op het moment dat je op de plek des onheils arriveert. Of ga jij sneller lopen en houd je de adem in. Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en kunnen ook nog eens als de beste spiegelen. Dus als vluchtdier zal er altijd een vluchtreactie ontstaan als jij hier aanleiding voor geeft.

Tip 3: Geef je paard iets anders om op te focussen dan het plastic

Wil je een andere opdracht geven denk dan bijvoorbeeld aan een paar stapjes achteruit vragen. Maar niet uit de situatie gaan. Als je weet waar en hoe de spanning opbouwt kun je ook vooraf al maatregelen nemen. Zet bijvoorbeeld eens wat pionnen neer op de weg naar de longeerbak. Op deze manier is je paard hiermee bezig en niet met de omgeving.

Probeer vooral niet zo snel mogelijk van A naar B te gaan, want op deze manier stimuleer je reactie. Het is van belang dat het hoofd van je paard op schoft hoogte is. Op deze manier is ze niet in de Flight modus en kan ze beter haar hoofd bij jou houden. Gaat het hoofd veel lager dan gaan ze vaak in de ontwijking en kunnen ze ook niet leren van het moment.

Tip 4: Laat je paard kennis maken met verschillende ondergronden

Leer je paard bijvoorbeeld lopen over een stuk plastic zeil of over een houten plank. Let daarbij dan op dat de plank groot genoeg is en geen spijkers of schroeven bevat. Verder kun je kiezen voor een oud stuk tapijt of de matten van kunstgras.

Alles wat een paard leert kennen met zijn hoeven geeft meer vertrouwen. Het maakt niet uit of er nu wel of geen ijzers onder zitten. Loop zelf eerst maar eens zonder schoenen over deze attributen en daarna met schoenen aan. Je zult merken dat je het verschil in ondergrond wel voelt.

Bij deze klant was er eigenlijk niet 1 probleem, maar bleken er meerdere problemen. Eén ervan was het plastic en een andere was het lopen door een smalle doorgang. Dit zie ik vaak omdat deze paarden weinig connectie met het hele lichaam hebben en ook geen idee van hun eigen omvang en plaats. Dit noemen we met een mooi woord PROPRIOCEPTIE. Zeg dat maar eens een paar keer achter elkaar met een borrel op?.

Paarden die veel en vaak schrikken hebben veelal spanning in de achterhand zitten en dat is zeker te verhelpen als het niet om een blessure gaat. Dit is altijd handig om eerst uit te sluiten voor je aan de gang gaat met oefenen. Hierbij kun je denken aan problemen in het bekkengebied, maar ook zeker de benen. Wil je hier meer over weten dan kun je in dit filmpje op youtube een aantal signalen vinden van spanning in de rug. Ook in deze blog kun je meer informatie vinden.

Wil je graag hulp met je paard of iemand die met je mee kijkt? Dat kan natuurlijk ook neem dan contact op via het contactformulier.

Heb jezelf tips of vragen wil je die dan hieronder met mij delen? Ken je iemand die geholpen zou zijn met dit artikel? Wil je dan dit artikel delen, het betekent veel voor mij om zoveel mogelijk mensen weer te laten genieten van hun paard en niet langer meer met tegenzin naar stal gaan bij ieder zuchtje wind?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *