Help! mijn paard zet het op een rennen

Help! Mijn paard zet het op een rennen. Dit was vermeld in de onderwerpsregel van een mail van een nieuwe klant.

Misschien herken je dit? Je loopt met je paard over een onbekend terrein. Hij is wat onrustig maar prima te handelen.

Als je voorbij een gebouw loopt met een open deur is er niets aan de hand maar 2 tellen later komt er iemand uit diezelfde deur en je paard zet het op een rennen. Met moeite kun jij het halstertouw vasthouden en hem tot halt roepen. Alleen jouw hartslag zit op 200, want het terrein is drukbezocht door andere ruitercombinaties en je moet er niet aan denken als hij er dwars doorheen was gaan denderen.

Dit is een situatie die veel van mijn klanten wel eens meemaken en vaak loopt het af met brandwonden op de handen of een paard met een blessure. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat gebeurt er in het lichaam:

Op het moment dat je op een onbekend terrein bent is je paard natuurlijk wat onrustig in het begin. Vaak als jij rustig bent en je paard is gewend om van wedstrijd naar wedstrijd te gaan is er weinig aan de hand. Het wordt een heel ander verhaal als het de eerste keer is en jij bent ook gespannen voor de wedstrijd. Deze spanning neemt jouw paard ook over.

Een paard is een vluchtdier en zal dus vaak ook kiezen om het op een rennen te zetten. Maar, als er spanning in het lichaam zit, bijvoorbeeld door problemen in de rug of de achterhand. Dan zie je dat de schrik- en vluchtreactie ook versterkt wordt.

3 signalen van het lichaam?

  1. Je kunt stijfheid en/of gevoeligheid dan merken aan de verkorte passen van je paard.
  2. Of met borstelen als je paard zijn rug wegduwt, terwijl jij er met een borstel overheen gaat.
  3. Ook zul je vaak merken dat je paard moeite heeft met het optillen van de achterbenen.

Op het rennen zetten of een andere optie?

Wanneer jouw paard geen andere opties heeft dan het op een rennen te zetten, zal hij dit zeker ook doen. Maar, hoe gaaf is het als jouw paard andere keuzes kan maken. Als hij dit leert hoeft hij niet altijd als Piet Paniek over het wedstrijdveld te rennen. Hij kan juist ademhalen en het hoofd koel houden. Door je paard meer opties aan te bieden kan hij leren dat er niet altijd een grote boze wolf komt om hem te pakken.

Heel belangrijk in dit verhaal is om je paard te laten ontspannen en hem dat ook aan te leren. Wel een disclaimer hier! Als je merkt dat je paard niet okay in zijn lichaam zit, neem dan altijd contact op met een dierenarts of een andere deskundige. Blijf niet zelf zitten vogelen tot dat het te laat is.

Kun je zelf niets doen?

Zeker wel. Je kunt altijd je paard helpen met ontspannen. Door bepaalde bewegingen van de huid van het lichaam kun je het paard laten ervaren dat er ruimte zit in de huid. Je kunt dit vergelijken met je eigen schouders. Als we gespannen zijn, zitten onze schouders vaak onder de oren geplakt. Maar, wanneer je hiervan bewust bent en eens diep ademhaalt merk je al dat er meer ontspanning in je lichaam komt.

Help je paard met dit gevoel door eens goed uit te ademen als bij hem de spanning begint op te lopen. Leer hem om zijn hoofd omlaag te houden in plaats van alleen in de verte te staren. Maak gebruik van je omgeving. Zie je iets waar je bijvoorbeeld omheen kunt slalommen. Of vraag hem een paar pasjes achteruit.

Het is fijn om dit soort oefeningen eerst in een rustige omgeving te doen. Op deze manier leert je paard begrijpen wat je bedoelt en slaat hij het op in het lichaam. Hierdoor leert hij een andere optie in plaats van het op een rennen te zetten. Wat jou weer meer vertrouwen geeft om met hem op stap te gaan. Wil je meer oefeningen, neem dan eens een kijkje op mijn Youtubekanaal.

Tot slot:

Herken je deze situatie en wil je meer oefeningen leren om je paard te ontspannen in elke situatie. Vul het contactformulier in zodat we een gratis gesprek kunnen plannen waarin ik je een aantal tips kan delen die je meteen in de praktijk kunt uitvoeren. Mocht je iemand kennen die wat hulp kan gebruiken stuur dan deze blog door. Je hebt zoveel meer plezier met een koele kikker, dan Piet Paniek.

Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *