Paard rent weg

Een paard dat weg van je rent tijdens een wandeling, zelfs op bekend terrein, kan voor behoorlijk wat stress zorgen. Je verwacht dat het paard zich comfortabel voelt op een plek die het kent, maar ineens neemt het de benen en lijkt het alsof alle training en vertrouwen van de afgelopen weken compleet verdwenen zijn. Maar waarom gebeurt dit nou precies? Laten we eens duiken in de psyche van een paard en kijken wat er mis kan gaan.

Veiligheid boven alles

Paarden zijn van nature vluchtdieren. Hun overlevingsmechanisme is erop gericht om gevaar te vermijden. Terwijl wij mensen misschien denken: “Oh, dit is een rustig pad waar we al tientallen keren zijn geweest”, kan een paard iets heel anders ervaren. Hun instinct zegt: “Als er iets verdachts is, ren!”. En die drang om te vluchten is vaak sterker dan wat wij ook maar kunnen bedenken, zelfs op bekend terrein.

Waarom rent een paard weg op bekend terrein?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een paard weg zou rennen tijdens een wandeling. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:

  1. Onverwachte prikkels
    Zelfs als een omgeving bekend is, kan er altijd iets veranderen. Denk aan een nieuwe geur, een geluid dat je niet eerder hebt gehoord, of een dier dat plots opduikt. Voor een paard kunnen deze prikkels, hoe klein ze ook lijken, een reden zijn om in paniek te raken. Een verdwaalde plastic zak die voorbij waait, kan voor ons gewoon een stuk afval zijn, maar voor een paard is het potentieel levensgevaarlijk. Hun vluchtdrang wordt geactiveerd, en voordat je het weet, schieten ze er vandoor.
  2. Verveelde alertheid
    Soms lijkt het alsof een paard zich op zijn gemak voelt op bekend terrein, maar wat er eigenlijk gebeurt, is dat het paard ‘uit verveling’ op zoek is naar nieuwe stimuli. Dit klinkt misschien gek, maar sommige paarden worden juist meer gespannen op plekken waar niets nieuws gebeurt. Het kan zijn dat ze op zoek gaan naar een reden om alert te blijven, en als ze iets kleins opmerken dat buiten hun routine valt, kan dit de trigger zijn om te vluchten.
  3. Opgekropte energie
    Net zoals wij mensen, kunnen paarden energie opbouwen. Stel je voor dat je paard de afgelopen dagen wat minder beweging heeft gehad, of dat er iets in zijn voeding is veranderd wat meer energie geeft. Ook al lijkt je paard rustig te beginnen aan de wandeling, die opgebouwde energie kan in één keer naar buiten komen. Dit kan zich uiten in nerveus gedrag of een plotselinge vluchtreactie. Bekend terrein of niet, een paard met te veel energie kan een stuk minder beheerst reageren dan normaal.
  4. Ongemak of pijn
    Een andere reden dat een paard kan wegrennen, is fysiek ongemak. Misschien is het zadel niet goed passend, of zit er iets in zijn mond dat pijn veroorzaakt. Een klein steentje in de hoef, een schaafwond of zelfs een verborgen medisch probleem kan een paard uit balans brengen. Wanneer een paard pijn heeft, kan het onverwachts schrikken van een alledaagse situatie, en in paniek de benen nemen. Lees voor verdere tips o.a. mijn blog  Kijk jij naar je paard? Of bekijk mijn video op YouTube over de 10 pijnsignalen bij een paard.

Wat kun je doen als je paard wegloopt?paard rent weg

Als je paard eenmaal weg is, lijkt het misschien alsof je compleet de controle kwijt bent. Maar er zijn stappen die je kunt nemen om de situatie onder controle te krijgen, en belangrijker nog, om te voorkomen dat het gebeurt.

  1. Blijf kalm
    Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Maar als jij in paniek raakt, voelt je paard dit direct aan. Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en emoties. Als jij in paniek bent, versterkt dit alleen maar de angst van je paard. Adem diep in, blijf rustig, en probeer je focus te behouden.
  2. Oefen met desensibilisatie
    Als je merkt dat je paard vaak schrikt van kleine dingen, zelfs op bekend terrein, is het misschien tijd om te werken aan desensibilisatie. Dit betekent dat je je paard geleidelijk blootstelt aan verschillende prikkels in een veilige omgeving. Door ze langzaam te laten wennen aan nieuwe dingen, zullen ze minder snel schrikken als ze iets onverwachts tegenkomen tijdens een wandeling. Dit kun je onder andere doen met schriktraining of zelf met het toevoegen van elementen. Vergeet alleen hierbij niet alles rechts en linksom te introduceren. De hersenen van een paard werken nu eenmaal anders dan die van ons.
  3. Controleer je uitrusting
    Voordat je aan een wandeling begint, controleer altijd je uitrusting. Een goed passend zadel, een comfortabele hoofdstel en een check van de hoeven kunnen helpen om te voorkomen dat je paard fysieke ongemakken ervaart. Zorg ook dat de riemen niet te strak zitten en dat alles goed afgesteld is, zodat je paard zich fysiek op zijn gemak voelt.
  4. Bouw vertrouwen op
    Vertrouwen is de sleutel in elke relatie, en dat geldt zeker ook voor de band met je paard. Zorg ervoor dat je paard jou als leider ziet, iemand die het vertrouwen waard is. Dit doe je niet door hardhandig te zijn, maar door consequent en geduldig te zijn. Kleine stapjes bouwen aan vertrouwen maken een groot verschil op de lange termijn. Als je paard weet dat jij er bent om hem te beschermen, zal hij minder snel in paniek raken en vluchten.
  5. Werk aan mentale en fysieke balans
    Zorg ervoor dat je paard mentaal en fysiek in balans is voordat je aan een wandeling begint. Dit betekent voldoende beweging en mentale uitdaging. Als je merkt dat je paard te veel energie heeft, kan het helpen om hem eerst in de bak of longeercirkel te laten uitrazen voordat je op pad gaat. Een moe paard is vaak een rustiger paard! In mijn artikel over de 3 Pilaren van balans voor paarden kun je meer lezen over de connectie van mentale en fysieke balans

Hoe voorkom je dat je paard opnieuw weg rent?

Hoewel je nooit 100% kunt voorkomen dat je paard schrikt of vlucht. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. Werk regelmatig aan vertrouwen en gehoorzaamheid. Neem de tijd om nieuwe plekken en prikkels te introduceren. En, zorg ervoor dat je paard zowel mentaal als fysiek in balans is. Dit alles helpt om te zorgen dat jullie wandelingen niet alleen ontspannend zijn, maar ook veilig.

Kortom, zelfs op bekend terrein kan er van alles gebeuren dat een paard doet schrikken en vluchten. Door je paard beter te begrijpen, alert te zijn op mogelijke oorzaken, en door proactief te werken aan vertrouwen en balans, kun je de kans op zulke situaties minimaliseren. Uiteindelijk draait het allemaal om samenwerking tussen jou en je paard – en dat begint met wederzijds begrip.

Wil je meer weten dan kun je natuurlijk altijd een bericht achter laten in de reacties of vul het contactformulier in. Heb jij nog tips of ideeën dan lees ik die ook graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *