Help je paard de rui door
Het begint voorjaar te worden en je paard begint steeds meer op een pluizenbol te lijken. Maar, helaas blijft het hier niet bij en misschien herken je de volgende situatie ook.
Je hebt staan borstelen en vegen. Nu is het tijd om het zadel er op te leggen. Normaal heeft je paard geen last van gedoe bij het aansingelen, maar nu lijkt het aansingelen wel een slechte soap. Het kan zo maar komen door de plukken haar die verschuiven bij het aansingelen en zeker als ze echt een stevige wintervacht hebben. Je kunt het ook zien als het aantrekken van een net gewassen spijkerbroek na een flink kerstmaaltijd.
Dit is een van de negatieve dingen die je terug kunt zien in de rui, maar er zijn er meer.
Klachten bij de rui.
- Vaak zie je een andere vachtstructuur
- Een bad hair season: Doffe plekken haar, vaak dood haar wat niet los kan komen.
- Een verminderde eetlust, kan voor sommige paarden goed zijn, maar we willen toch dat die darmen aan het werk blijven.
- Buikklachten
- Singelnijd
- Happen
- Schuren
Wat kun je dan doen om je paard de rui door te helpen
Je kunt gelukkig je paard goed helpen met voeding en eventueel ondersteuning van de dierenarts.
Je moet vooral zorgen dat je paard genoeg daglicht krijgt om net als wij vitamine D aan te maken. Door veel te borstelen en de huid in beweging te houden door bijvoorbeeld massage ondersteun je de doorbloeding en dit heeft weer een gunstig effect op de rui. Laat je paard lekker rollen in het zand en dan vooral zonder deken. Ik weet dat het een uitdaging is. Zeker met alle natte dagen die we de afgelopen maanden gehad hebben.
Paarden met veel stress in het lichaam hebben een strakke huid en daardoor kunnen de haarzakjes ook niet open. Hierdoor blijven de oude haren zitten. Pas als de spanning in het lichaam verminderd kan de vacht ook weer letterlijk en figuurlijk ademhalen. Dit kun je zelf doen door lichtjes bewegingen met de huid te maken. Je maakt dan cirkels met de huid. Dit doe je door de huid te verplaatsen en niet alleen de huid te aaien. Wil je hier meer over weten stuur dan even een mailtje naar [email protected] en ik vertel je er graag meer over.
verdere oorzaken slechte rui
Ook kunnen een slecht gebit, een darmstoornis, mineralen gebrek of hormonale problemen zorgen voor moeite met de rui. En niet te vergeten die vervelende wormen. Dit kun je ondersteunen met de juiste voeding, vetten, vitamine B en mineralen. Zoals bijvoorbeeld een extra beetje slobber met lijnzaad. Of bijvoorbeeld een dosis van de vitaboost of een complete weerstandsbooster.
Je kunt je paard ook nog helpen met een geweldige wasbeurt. Ik gebruik hier zelf de zeepjes van Pippa voor. Deze producten zijn mooi samgengesteld en ruiken ook nog eens lekker. En als we het dan toch even over Pippa hebben, dan graag een shout-out naar de honey-propolis soapbar. Deze kan op zoveel vlakken helpen en vooral als je paard lekker heeft staan schuren en de huid stuk is. Maar ook voor paarden met rasp en dergelijke.
Scheer je weg?!
Het belangrijkste blijft om je paard te laten bewegen. Hierdoor blijft het lichaam soepel en kan de huid ademhalen. Door dat je de doorbloeding op gang houdt, heeft de vacht hulp bij het veranderen. Natuurlijk kun je ook je paard scheren. Maar hè, je hebt een gevoelig paard en dan hoef je vaak niet aan te komen met een scheerapparaat. Eer jij dat herrie ding hebt aangezet is je paard al weg. Mocht je het wel willen, maar wil je hier hulp bij dan kunnen we hier samen mee aan de slag. Stuur gerust een bericht via het contactformulier of stuur een mailtje. Als je scheert houdt dan nog wel rekening met de temperaturen en vooral de wind.
Heb je vragen of suggesties, dan lees ik die graag en anders tot de volgende weer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!