Moeite met aansingelen of het zadel
Toen Tommy een tijdje bij ons was, had hij een trekje ontwikkeld. Dit bleek niet zomaar een trekje te zijn. Als het zadel op zijn rug kwam, ging hij liggen. Dit deed hij niet overal, maar op de poetsplaats als het druk was. Dan zou je denken het ligt aan het zadel. Kan! Ligt het aan de poetsplaats? Kan. Ligt het aan de persoon? Kan. Ligt het aan de singel? Kan. Het kan allemaal. Daarom is het observeren voor mij ook zo belangrijk. Als je dit niet zou doen zou je dingen snel over het hoofd kunnen zien. Maar omdat ik niet alleen op Tommy rij maar ook mijn dochter ben ik niet altijd aanwezig. De vraag rijst dan ‘wat is het verschil en waar kijk je dan naar?’
Als je kijkt naar het gedrag van een paard en vooral een paard wat moeite heeft met het zadel of aansingelen. Dan is natuurlijk het gaan liggen als wat Tommy doet is wel het extreme. Ik moet zeggen; ‘Tommy doet het gelukkig niet meer”. En het bleek vooral met zijn ziekte te maken te hebben.
Observeren bij het aansingelen
Gedrag ?
- Trappen
- Zwiepen met de staart
- Schrapen
- Benen op tillen
- Bijten
- In extreme gevallen gaan ze liggen. We noemen dit ook wel freeze.
Fysiek ?
- Wondjes in het zadel gebied.
- Kale plekken
- Schuurplekken
- Maar het singelgebied moet je ook vooral controleren of dat daar niets zit.
- Vergeet vooral niet dat er van binnen in het lichaam ook van alles kan afspelen, zoals b.v. maagproblemen
Dan kijk je naar je zadel ?
- Is het zadel in orde
- Zijn er geen mankementen aan dat zadel
- Zit er niks onder het zadel wordt zou kunnen prikken
- Hoe is het met je pad, want toen der tijd reden we western is dan heb je een grote pad, is deze de correcte maat
- Voel je harde stukken, zweet of vuil, wat al kan zorgen voor vervelende dingen
- Ligt het op de juiste plek, niet te ver naar voren of achteren
- Zitten de manen niet vast onder het dekje
Als dat allemaal in orde is, dan ga je naar het aansingelen. Heb je twijfels laat eens een zadelpasser meekijken. En, hoe vaak maken we de single niet vast en trekken hem gelijk naar gaatje 6. Of doe je het gaatje voor gaatje en weet je wat het beste is voor je paard. Heb je een single met de elastische bandjes of heb je een single van leer/neopreen. Hoe zit het met de elasticiteit In de singles. Dat zijn wel dingen die heel belangrijk zijn. Wat we vaak merken is dat we wel eens een single te strak aantrekken, omdat we dan denken dat het zadel minder gaat schuiven. Maar door de elasticiteit gaat hij dan wel veel strakker als dat we eigenlijk willen. En dan kan je paard dus niet goed adem halen?.
Stap voor stap aansingelen
Wat ga je dan doen. Je gaat werken naar de ideale omstandigheden om een zadel op te doen. Dus je begint met checken en gaat voelen. Je gaat kijken hoe de reactie is op aanrakingen In het gebied van de single, maar ook In het gebied van het zadel. Dus hier voel je over de rug, je voelt hoe de ruimte bij de benen is. Is je paard strak in zijn schouders dan zal je al vaak hebben dat die reageert op de aanraking In het single gebied. Is je paard gewend om een zadel te hebben, dan kun je gaan werken naar bijvoorbeeld met een band, het liefst iets wat elastisch is, om dit dan eens om de buik heen te doen om te kijken van hoe reageert hij daar op.
Je kunt hem ook helemaal gaan voorbereiden. Met voorbereiden beginnen we het aanraken en dan kun je een lijn nemen van neem bijvoorbeeld je longeerlijn. Leg die is om de buik heen kijk hoe hij hier op reageert. Wil je hem laten lopen, laat hem dan eens een paar stappen zetten met die lijn om zijn buik. Vervolgens kun je hem laten lopen met een bandage in het zadel gebied en op het singel gebied. Je zou kunnen beginnen met longeren. Je kunt dan kijken hoe je paard loopt. Hoe houdt hij zijn staart, is die rustig of niet rustig, Dan is hij nog niet comfortabel, laat ik het zo zeggen.
Als laatste leg je het zadel erop en je haalt het zadel er weer af. En dan leg je het er weer even op en haal je het er weer af. Zwaar werk, weet ik ook wel zeker als je een westernzadel hebt. Je wordt niet altijd even blij van. Maar als je dit doet en niet altijd meteen een rit eraan hangt, dan is dat voor een paard ook een stukje vertrouwen. Het is niet altijd naar wat er gaat gebeuren.
Het allerbelangrijkste is, dat als je paard moeite hebt met aansingelen je moet kijken naar hoe je dit proces doet. Nee, Als je hem van één naar 6 doet in één keer dan is dat voor sommige paarden gewoon heel erg moeilijk en die hebben daar moeite mee. Als je meteen benauwd begint en dat doe je dan. Dan heeft dat heel veel invloed op de ademhaling. Wat je dan kunt doen, is stap voor stap aansingelen. En dat kun je op twee manieren doen. Je kunt zeggen van, ik singel een gaatje aan en ik wacht even en dan ga ik weer eens gaatje strakker en dan ga ik weer een gaatje strakker en met steeds tussenposes erin.
Maar voor sommige paarden is dat zelfs nog te veel. Dan kun je zeggen van, ik maak het een gaatje strakker maken en ik beweeg even met hem. Op die manier merkte dat dat er nog steeds niet veel veranderd is, maar hij kan wel gewoon ademhalen en dat is ook wel heel fijn voor een paard?. Dan kun je weer een stukje aansingelen en dan weer een stukje lopen. Dat hoeft geen hele kilometers te zijn. Het zijn gewoon een paar stapjes zodat je paard leert om het vaste om te ervaren en dat het geen kwaad kan. Op die manier kun je kun je dan werken naar de juiste stand van de singel.
Tot slot
Natuurlijk is het niet alleen de singel of de situatie. Het kan ook het opstapmoment zijn, of jij als ruiter. Maar wil je iemand die met je mee kijkt, dan wil ik je graag helpen. Je kunt hier meer informatie vinden. Of neem ✍ op met mij.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!