Koude hoeven en harde wind

Als je een paard hebt wat overal van schrikt is dit natuurlijk wel een van de meest onstuimige periodes. Harde wind, de temperatuur die steeds lager wordt. Je paard wordt steeds een stukje frisser ? en jij hebt koude voeten.

Je gaat met lood in je schoenen naar stal en kijkt hoe je paard erbij staat. Eigenlijk staat rijden op het schema voor vandaag. Toch ga je met dit weer ? liever longeren. Dit zorgt er in ieder geval voor dat; mocht je paard uit zijn panty gaan, hij het aan een lijntje doet en niet met jou erop.

Dit is één van de situaties waar veel van mijn klanten zich in bevinden. We beginnen dan altijd met kijken naar de omstandigheden en hoe we deze naar onze hand kunnen zetten. Wat natuurlijk niet altijd mogelijk is en je gewoon moet dealen met de situatie.

Maar, als we de situatie even laten voor wat het is en kijken naar de paarden. Dan valt mij het op dat dit vaak paarden zijn die kouder over het lichaam aanvoelen. En vooral een of meer koude hoeven? hebben. Het lijkt wel of ze dan op koude voeten lopen. Net als wij, hebben zij dan ook minder contact met de grond en omdat het prooidieren zijn versterkt dit de vlucht reactie.

Ik deel hieronder graag 3 tips met je om eens op onderzoek uit te gaan en te kijken waar de schrikreactie van dan kan komen ?

3 Tips om bij koude hoeven stil te staan

  1. Begin eerst eens bij je eigen ademhaling. Voel waar je ademhaling vandaan komt. Komt hij van boven, dus op borsthoogte of juist van uit je buik. Als je ademhaling hoog zit kan dit effect hebben op de spanning in je eigen lichaam en zoals we weten zijn paarden meesters in het lezen van lichaamstaal.
  2. Je kunt beginnen met het voelen van de temperatuurverschillen op de benen en hoeven. Je moet toch de hoeven krabben, dus waarom niet eens extra aandacht schenken aan de hoeven en benen. Ga eens een keer extra langs de benen met je handen om de benen heen en let op wat je voelt. Aan het einde hou je heel even de hoef stevig vast. Als je dit regelmatig doet, dan kun je op den duur zeker verschil voelen.
  3. Als je dan toch die benen omhoog hebt om uit te krabben. Let eens op waar het meeste gewicht van je paard is. Staat hij netjes op 3 benen of hangt hij liever in jou. Dit geeft aan of hij wel goed op zijn eigen benen kan staan of een balans van een natte krant heeft. Onzekere paarden hebben nog sneller de neiging om te vluchten.

Lost dit het schrikken op?

Nee, zeker niet. Als je paard overal van schrikt, kan dit een beetje vertrouwen en gevoel terug geven. Maar, vaak is er meer aan de hand en heb je hier hulp bij nodig. Ik kan je helpen. Wil je weten hoe? Ik kijk graag met je mee. Vul het formulier in voor een afspraak.

Wil je meer tips dan kun je mij vinden op facebook @hayanitajanssen en Instagram @hayanitajanssen. Heb je zelf een idee waar het schrikken vandaan kan komen en wat jij er aan doet. Zou je dat hier dan met mij willen delen? Heel erg bedankt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *