Kijk jij naar je paard?
Kijk jij naar je paard en wat zie je dan? Zie je en voel je vooral een en al liefde of voel je frustratie en onmacht. Heimwee naar de droom die je had om samen een onoverwinnelijk team te zijn. Dit gevoel is zo herkenbaar en je bent niet de enige die deze gevoelens rond loopt. Je bent wel een van de weinigen die het erkent en hier begint het mee.
Kijk naar je paard en wat zie je dan?
Het erkennen van het feit dat dingen niet lopen zoals je had gehoopt. Dit geeft hoop voor de toekomst. Nu kun je beginnen met het werken aan een nieuwe band en een nieuwe start. Het begint natuurlijk bij het fysieke onderzoek van je paard. Maar als alles is uitgesloten, ook op het gebied van zadel, hoeven en gebit, dan kun je aan de slag.
Neem de tijd om eens aandachtig je paard te bestuderen. Kijk eens naar hem en zijn reacties. Wanneer zie je het hoofd en de mond veranderen. Wat doen de oren en de staart. Hoe staat de staart. Welke kant buigt makkelijk in.
Weet je, we nemen zoveel van onze paarden voor lief. Maar, weet jij wanneer je paard contact met je wilt of wanneer hij je weg stuurt. Wanneer kan hij een been geven om de hoeven te laten krabben en wanneer moet hij een extra stap zetten. Zet hij die stap omdat hij, in jouw ogen dan, het doet om je te pesten. Of omdat hij stijf is en even de juiste positie in het lichaam moet vinden.
Antropomorphisme
Wij zijn zo gewend om dieren met ons te vergelijken, maar dit is echt onzin. Hier ben ik zelf ook af en toe schuldig aan en dan vooral omdat we allemaal best een levendige fantasie hebben. Maar, vooral omdat we diep van binnen echt onze dieren willen begrijpen. We zouden willen dat ze konden praten, omdat dit voor ons het zoveel makkelijker zou maken, als er iets aan de hand is. Helaas! Zo werken de hersenen van paarden en de rest niet. Daar in tegen, vertelt hun lichaam zóveel. Als je maar naar de kleine signalen en veranderingen leert kijken.
Als ik een eerste gesprek heb met nieuwe klanten, beginnen zij vaak met het verhaal dat hun paard expres omdraait. Of dat hij bokt om jou van zijn rug af te hebben. Ha, ja die kan, want wil jij iets op je rug hebben als die zeer doet? Nou, ik ook niet. Maar, waarom draaien ze dan steeds om? Dit kan veel redenen hebben. Het kan aangeleerd zijn omdat hij er mee weggekomen is.
Maar, vaker is het omdat het dan de beweging in het lichaam die kant lastiger is. Misschien is je paard scheef. Jij en ik hebben ook allebei een favoriete kant en die is ook beter ontwikkeld. Natuurlijk kan het gedrag uit de hand lopen als jij blijft vragen en niet naar je paard leert luisteren. Wat je dan ziet is dat je paard dan omdraait en in sommige gevallen ook recht op jou afkomt.
Nieuwe kijk op je paard
Soms zou ik ook willen dat ik dingen overnieuw kon doen. Ik heb ook steken laten vallen bij mijn paarden en ben zo dankbaar dat ik nu zoveel meer weet. Ik heb de kans om mezelf te verbeteren door te blijven leren. Tenslotte weet je alleen maar wat je weet en je geleerd hebt. Wil jij meer leren en meteen aan de slag vul dan hier het formulier in. Of nog beter druk op deze link om direct aan de slag te gaan.
Zou jij hier meer over willen weten, laat me dit dan hieronder weten en dan kan ik een super vette masterclass maken. Ik kan hier zoveel over vertellen, maar wil dan weten of iemand hier in geïnteresseerd is. Laat hieronder een berichtje achter of nog liever stuur een mailtje naar [email protected] en vertel me daarin wat je graag zou willen weten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!