Benen of niet? Verder kijken dan je neus lang is

Soms lijkt een probleem met je paard simpel op te lossen, maar vaak zit er veel meer achter. Momenteel werk ik met een jong paard dat zijn benen niet wil optillen en aanrakingen vermijdt, behalve bij het borstelen. De hoefsmid stelde voor om hem vast te zetten, zodat hij wel móést meewerken. Gelukkig koos zijn persoon ervoor om eerst een andere aanpak te proberen – een manier die hem helpt om het zelf te leren, zonder dwang.

Onze eerste ontmoeting:

Omdat het lastig was om hem aan te raken aan de achterbenen ben ik juist aan de voorkant gaan werken. Mijn mentor zei altijd “you’ve got to meet the animal where it is possible for them”. Na onze eerste ontmoeting gaf ik haar oefeningen om hem te laten wennen aan aanrakingen op een andere manier dan met de hand. We gebruikten een zweep als verlengstuk, zodat hij zonder druk nieuwe prikkels kon ervaren. De afgelopen dagen heeft ze hiermee getraind en langzaam zijn vertrouwen opgebouwd.

Toen ik hem observeerde, zag ik dat de spanning al ver vóór zijn benen begint. Zijn ribbenkast voelt asymmetrisch en hij oogt onzeker. De vraag is: oorzaak of gevolg? Voor nu draait het vooral om ontspanning en vertrouwen in zijn eigen lichaam.

Benen en balans:

Balans speelt ook een rol. Een been optillen betekent op drie benen staan – iets wat voor hem onveilig voelt. Misschien is hij bang voor pijn, misschien mist hij stabiliteit. Voordat we van hem kunnen vragen een been te geven, moeten we werken aan dat vertrouwen.

De uitdaging? Hij laat niemand in de buurt van zijn achterhand. Dus nemen we kleine, positieve stappen, zonder dwang en altijd met oog voor veiligheid.

Deze oefeningen die ik hier voor heb gebruikt zijn gericht op het verbeteren van de balans en het opbouwen van vertrouwen bij het paard.

Oefeningen die je zelf kunt uitproberen: benen afstrijken

  1. Aanraking met de zweep: Gebruik de zweep als verlengstuk van je arm om het paard te laten wennen aan aanrakingen op verschillende delen van zijn lichaam, zonder direct in zijn persoonlijke ruimte te komen.
  2. Desensibilisatie: Laat het paard wennen aan verschillende objecten en geluiden om zijn zelfvertrouwen te vergroten en zijn reactie op nieuwe prikkels te verminderen.
  3. Leiden en volgen: Oefen met het paard aan de hand om zijn focus en vertrouwen in jouw leiding te versterken.

Door deze oefeningen regelmatig en met geduld uit te voeren, kun je het vertrouwen en de balans van je paard verbeteren, wat uiteindelijk zal bijdragen aan zijn bereidheid om zijn benen op te tillen en andere gewenste gedragingen te vertonen. In de volgende blog De benen afstrijken bij je paard kun je meer lezen.

Benieuwd hoe deze oefeningen in de praktijk worden uitgevoerd? Bekijk de video hier:???? Help! Mijn paard tilt zijn benen niet op.

Ik houd je op de hoogte van zijn voortgang. Heb jij weleens zo’n uitdaging gehad met je paard? Laat het me weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *