Begrijp je paard beter en versterk jullie band
Begrijp jij je paard? Vaak begrijpen we onze paarden niet. Maar, paarden “misdragen” zich niet zomaar om jou te pesten. Ze reageren simpelweg op hun omgeving, wat ze hebben meegemaakt, en wat hun lijf aankan. Wat is jouw taak? Luisteren, aanpassen en samenwerken. Want frustratie kun je ombuigen naar verbinding, en daar ligt de magie. En hé, dit geldt niet alleen voor paarden, maar ook voor hoe we met mensen omgaan.
Geen enkel paard is helemaal symmetrisch. Net als mensen hebben paarden een sterkere kant. Ze zijn vaak een beetje scheef in hun lijf, hebben al jong bepaalde gewoontes ontwikkeld, en dat beïnvloedt alles: van hun houding tot hun gedrag. Veel problemen zoals bokken, steigeren of bijten zijn terug te voeren naar spanning in hun lijf of een gebrek aan lichaamsbewustzijn.
Door beter te begrijpen hoe een paard zijn lichaam gebruikt en wat dat doet met zijn gedrag, kun je dingen bereiken die je nooit voor mogelijk had gehouden. Wat nu moeilijk lijkt, kan makkelijk worden. Wat simpel voelt, kan elegant worden. En daar wil ik graag een voorbeeld van geven.
Zidane’s verhaal:
Zidane was ooit gevallen op het beton en daardoor had hij moeite met het buigen van zijn lichaam. Hij was stijf, onzeker en het werk onder het zadel ging steeds moeizamer. Door hem opnieuw vertrouwen te laten krijgen in zijn lijf, spanning te verminderen met lichte aanrakingen en simpele grondoefeningen, begon hij weer soepeler te bewegen. En het mooiste? Hij kreeg weer plezier in het werk. Dit bewijst dat kleine stapjes enorme impact kunnen hebben.
Door te werken aan de natuurlijke scheefheid van je paard help je hem niet alleen gezonder te blijven, maar ondersteun je ook herstel na blessures. Je geeft hem de kans om sterker, soepeler en blijer te worden. En ondertussen werk je ook nog eens aan een band die sterker is dan ooit. Omdat jullie elkaar begrijpen.
5 tips om vandaag al aan de slag te gaan:
- Kijk goed naar je paard
Hoe beweegt hij in de stal? In de gang? Onder het zadel? Zien zijn bewegingen er soepel uit, of merk je dat hij een kant duidelijk liever gebruikt? Die details geven je waardevolle aanwijzingen.
- Werk aan balans
Grondwerkoefeningen zoals zijgangen met balkjes of cirkelwerk kunnen je paard helpen bewuster te worden van zijn lijf. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, consistentie is de sleutel.
- Luister naar wat hij zegt
Als je paard gedrag vertoont dat je lastig vindt, zoals bokken of wegrennen, vraag jezelf dan eens af: wat probeert hij mij te vertellen? Vaak zit er ongemak, pijn of spanning achter.
- Laat spanning los
Een gespannen paard leert niks. Vind manieren om ontspanning te brengen, zoals zachte aanrakingen met je hand, rustige ademhaling, of gewoon even samen “niks doen”.
- Blijf flexibel
Wat vandaag werkt, hoeft morgen niet meer te werken. Blijf leren, aanpassen en je paard volgen in zijn proces.
Februari: de maand van de liefde
Februari is dé perfecte maand om de liefde te vieren, en dat geldt ook voor de band met je paard! Wil jij werken aan een diepere connectie en je paard helpen om sterker, gezonder en zelfverzekerder te worden?
Schrijf je deze maand in voor mijn programma Meer grip op de angst van je paard en ontvang 10% korting met de code LOVE10. Samen kunnen we die unieke connectie tussen jou en je paard versterken. Neem contact op en start vandaag nog met jullie reis naar vertrouwen, ontspanning en harmonie!
Heb jij een tip of een oefening die jij gebruikt om beter met je paard te communiceren, laat me het dan onder dit bericht weten. Heb je vragen of wil je eens sparren dan kun je me een mailtje sturen naar [email protected] of je stuur me een DM op Instagram. Ik kijk er naar uit om iets van je te horen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!