Zenuwachtig op je paard is besmettelijk voor je paard

Het feit dat jij zenuwachtig bent is besmettelijk – ook voor je paard!

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal weleens het rampenscenario in ons hoofd afgedraaid. Je loopt met je paard langs een schutting, ziet in de verte een plastic zak opdoemen en denkt: “Dat wordt een rodeo.” Je hartslag schiet omhoog en je paard, die vijf seconden geleden nog dacht aan gras, staat opeens op scherp. Toeval? Nee hoor, dat ben jij.

Het bewijs: een paraplu die nooit open ging

De Swedish University of Agricultural Sciences heeft dit fenomeen onderzocht. En ja, de resultaten zijn even frustrerend als hilarisch. In hun experiment lieten ze paard-mens duo’s een traject lopen of rijden van 30 meter. Niks aan de hand. Maar voor de laatste ronde fluisterden ze: “We gaan straks een paraplu openklappen.” En dat deden ze dus niet. De paraplu bleef netjes dicht. Toch steeg de hartslag van de mensen… en die van hun paarden.

Dus samengevat: jouw stress over een gebeurtenis die nooit plaatsvindt, zet je paard al op standje paniek. Geweldig, toch?

Wat betekenen je zenuwen in de praktijk?

Je paard is geen gedachtelezer, maar wel een meester in lichaamstaal. Hij ziet en voelt hoe jij je schouders aanspant, hoe je ademhaling verandert en hoe je blik constant naar die plastic zak schiet. Hij denkt: “Als mijn mens dit spannend vindt, dan is het vast levensgevaarlijk.” Want dat is hoe paarden overleven. En daar zit je dan, allebei klaar om te vluchten voor… lucht. Je kunt hier ook meer over lezen in een vorige blog van mij: verander je gedachten, verander het gedrag van je paard.

Hoe doorbreek je dit zenuwachtig patroon?

Geen paniek – er is hoop! Hier zijn een paar tips om jezelf (en je paard) uit de spiraal van wederzijdse zenuwen te halen:

  1. Doe alsof je op yoga bent.
    Adem in. Adem uit. En nog een keer. Als jij rustiger ademt, volgt je paard vaak vanzelf. Bonus: je ziet er ineens super zen uit.
  2. Stop met doemdenken.
    Vraag jezelf af: “Wat is hier echt aan de hand?” Als het antwoord “niets” is, zeg dan tegen jezelf: “Doe normaal.” En tegen je paard kun je een geruststellend “Alles onder controle” brommen.
  3. Zet jezelf op ‘reset’.
    Gaat het mis? Stop en doe iets eenvoudigs waar jullie allebei goed in zijn. Zelfs al is het gewoon stilstaan. Soms is niks doen juist de beste actie.
  4. Maak ontspanning een routine.
    Werk aan kalmte, niet alleen als er stress is. Poetsen, grondwerk of zelfs samen een dutje doen – het helpt allemaal om de band te versterken en rust te normaliseren.
  5. Neem een reality check.
    Laat iemand meekijken. Soms heb je niet door hoe zenuwachtig of gespannen je zelf bent, totdat iemand je erop wijst. Denk aan: “Wist je dat je adem vastzit?” Oeps. Heb je niet direct iemand of wil je meer advies dan kun je altijd het contactformulier invullen voor een gratis discoverycall en dan kan ik eens met je meekijken.

Jij bent de influencer van je paardwapperend plasticzak, zenuwachtig

Denk hier eens over na: jouw paard heeft geen Instagram nodig om trends te volgen – hij spiegelt gewoon jouw gedrag. Dus als jij zenuwachtig bent op je paard, dan denkt hij dat het gevaar echt is. Geef ‘m een betere verhaal. Bijvoorbeeld: “Wij zijn de kalmte zelve.”

En onthoud: het gaat niet om perfectie, maar om progressie. Als jij kunt leren je zenuwen onder controle te krijgen, zal je paard je daarin volgen. Want uiteindelijk wil hij maar één ding weten: “Heb jij dit?” Geef ‘m een geruststellend ja.

Dus de volgende keer dat je het zweet voelt opkomen bij het idee van een flapperend plastic zakje, adem diep in, geef je schouders een shake en zeg tegen jezelf: “Relax. Het is maar een zak.” En geloof me, je paard zal je dankbaar zijn.

Mocht je iemand nodig hebben om met jou en je zenuwen aan de slag te gaan boek dan een gratis discoverycall of stuur een mail naar [email protected]. Wil je meer over mij weten dan kun je me volgen op de socials en wil je voorbeelden en ideeën voor grondwerk neem dan een kijkje op mijn YouTubekanaal.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *