Paard wil niet van de wei

Je paard wil niet van de wei. Vandaag is poging 27. Je bent op weg naar de wei, ondertussen denk je aan wat hij gaat doen. Blijft hij staan of zet hij het toch weer op een rennen. Eenmaal bij het hek roep je hem en er beweegt enkel een oor. Jij gaat door het hek en roept je paard en zoef weg is hij naar de achterkant van het land. Nieuwe poging. Je neemt een pluk gras en loopt op hem af en zoef hij staat aan de andere kant van je. Je roept hem heel lief en hij loopt weer weg. Gewoon er achteraan blijven lopen hij wordt vanzelf moe en staat dan stil. Okay, die tactiek werkt ook niet. Goed dan kunnen we natuurlijk aan komen sluipen en hem overvallen met een halstertouw of misschien wel een lasso.

Al deze technieken hebben een ding gemeen en dat is dat je paard nog net geen hoef naar je opsteekt. Doen ze dit expres, nee, paarden redeneren niet zoals wij. Het zijn opportunisten en als het hun niet uitkomt waarom zouden ze het dan doen. Dan is er nog een andere categorie en dat is het stukje angst bij een paard.

Waar het allemaal om draait is de connectie tussen jou en je paard. Als jij de tijd neemt op een band op te bouwen, dan zal je dit soort incidenten veel minder hebben. Hé, ze zullen allemaal wel eens een dag hebben dat het eten van gras belangrijker is dan het uurtje rijden wat jij op de planning hebt staan.

Hoe bouw je een connectie met je paard.

Dit alles begint al in stal. Zit je wel eens bij je paard. Neem je de tijd om je paard te poetsen of kom je aan race er met een borstel overheen en gooit het zadel erop. Heb je de tijd om rustig te zijn met je paard of heb je altijd haast. Hoe staat het met je humeur. Oh, deze is echt zo leuk. Heb jij een pestbui. Geloof me dan heeft jouw paard die ook. Ben jij nerveus, dan is jouw paard dit ook. Paarden spiegelen als een tierelier en hoe minder jij bij jezelf bent hoe minder je paard bij jou wilt zijn.

Hoe krijg je hem dan uit de wei met een halster. Begin is met je paard in de wei zetten en blijf er dan eens een tijdje bij. Neem een boekje mee en ga eens lezen, alles zonder de focus op je paard. Natuurlijk wel in de gaten houden als je ergens in de wei gaat zitten. Hij kan altijd ergens van schrikken en je dan omver lopen.

Loop eens naar je paard toe en geef hem een aai en loop weer weg. Knip hem eens vast en loop een of twee passen en knip hem dan eens los. Ga dan de wei weer uit. Dit kun je uitbouwen met een handje gras of een verantwoord snoepje. Maar pas op dat je paard niet te opdringerig wordt. Het is niet handig om in de wei beroofd te worden voor snoepjes. Loop later weer eens naar hem toe en blijf eens staan op dezelfde plek en loop dan weer even weg. Alles gaat om het zijn met je paard. Maar ook mindset. Als jij denkt hij gaat er vandoor dan zal dit ook zeker gebeuren.

Casus: paard niet uit de wei

Ik had eens een klant en haar dochter had moeite met hun paard als ze uit school kwam. Zij moest hem dan van het land halen voor het avondeten. De ene dag ging het redelijk en een andere dag ging het helemaal niet. Toen ik in gesprek met het meisje ging, bleek dat zij het lastig had op school en vaak met een rotbui op stal kwam. Je raad het al, het paard kwam echt niet.

De gedachte bij hen was dat hij bang was voor de graafmachines in de andere wei en dat hij daar niet bij in de buurt durfde. Na wat training en testen bleek dit niet het geval te zijn. Ik heb haar toen een paar dagen laten noteren wanneer het gebeurde en wat dan haar stemming was. Het was duidelijk dat als zij niet lekker in haar vel zat dit al van veraf voor haar paard te merken was.

Werken in de wei

Haar heb ik toen de opdracht gegeven om gewoon eens met hem te zijn. Als ze niet lekker in de vel zat moest ze aan de leuke dingen denken die ze met haar paard had gedaan of juist aan hetgeen zij het leukste aan hem vond. Dan de wei in gaan zonder touw en halster en gewoon naar hem lopen en op een afstandje blijven staan. Dan weer weglopen en al heel snel werd hij nieuwsgierig en kwam hij naar haar toe. De volgende stap was hem een aai geven en weer weglopen. De volgende stap was vastklikken en weer los en dan weglopen. Daarna vastklikken en meenemen en weer loslaten. En dan vastklikken en meenemen. En zo heeft ze dit enkele malen moeten herhalen. Daarna was het uit de wei komen geen probleem meer.

Als je de tijd neemt om dingen rustig te doen, dan krijg je een veel betere basis en dit geeft veel meer onderling vertrouwen. Dit is was we toch willen. Tenminste ik wel en ik hoop jij ook. Hoe breng jij tijd door met je paard? Zou je dat hieronder in de reacties willen delen. Je kunt ook een mailtje sturen naar [email protected] Wil jij ook meer tips voor een betere band of juist meer weten over de angst van je paard. Vul dan het vragenformulier in en ik kom zo snel mogelijk bij je terug voor een gratis Discovery call. Natuurlijk kun je me ook vinden op Facebook en Instagram voor meer tips en informatie.

Tot de volgende keer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *