Waar is de gebruiksaanwijzing
Stel, je gaat eindelijk op vakantie na de hele Covid periode. Je weet dat je paard in goede handen is bij je beste stal vriendin. Naast het voer- en bewegingsschema voor je lieveling, laat je voor je vriendin ook een uitgebreide gebruiksaanwijzing achter voor hoe ze moet omgaan met jouw (b)engel. Die gedraagt zich namelijk niet altijd zoals je zou willen. Eigenlijk schaam je je zelfs een beetje voor het feit dat hij zich altijd losrukt op weg naar de wei, je continu in je mouw hapt als je hem leidt of onmogelijk te longeren is bij meer wind.
Herkenbaar? Sommige mensen denken dat hier niets aan te doen is. Dat het nou eenmaal de aard van het beestje is. En uiteraard zal een deel van het probleem inderdaad te wijten zijn aan het karakter van je paard. Maar uit ervaring weet ik dat ook eigengereide paarden prima te trainen zijn en zich een stuk beter kunnen leren gedragen door daar gericht mee aan de slag te gaan. Want vaak hebben ze simpelweg nooit (goed) geleerd hoe ze zich wel zouden moeten gedragen en dus doen ze maar wat.
Hoe zou je het graag willen zien?
Belangrijk als je aan de slag gaat om het gedrag van je paard te veranderen is om te weten waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Sta dus eens stil bij wat je precies irriteert of apart vindt aan het gedrag van je vierbenige rebel. Maak een lijstje van wat voor ongein hij kan uithalen of heeft uitgehaald en wees daarbij vooral eerlijk. Hieronder vind je wat voorbeelden van regels die in jouw gebruiksaanwijzing zouden kunnen staan:
- ‘Het is belangrijk dat hij een brokje krijgt voordat hij uit stal komt, anders komt hij niet mee. Kies vooral voor een snoepbrok dan voor een handje bix anders komt hij echt niet.”
- “Als mijn paard naar het land mag, zet haar vaak stil, maar het is nog beter om achteruit te lopen. Op deze manier rukt zij zich niet los.”
- “Wanneer ik geen zweep bij me heb om hem tegen te houden, loopt hij dwars door mij heen. Neem dus altijd een zweep mee.” (Hier heb ik ook een blog over geschreven)
- “Ik ga nooit meer zonder lange mouwen naar mijn paard, want hij heeft al eens een flinke hap uit mijn arm genomen. Het dragen van een T-shirt is op eigen risico.”
Je zult misschien denken ‘een beetje extreem’. Nee, dat ook weer niet ik heb ze allemaal wel eens gehoord. Het kan zo zijn dat het gedrag van jouw paard nu toch wel mee valt. Maar het kan natuurlijk altijd nog erger. Het is zeker geen rede om het zo te laten natuurlijk!
Huiswerkopdracht:
Ga er eens goed voor zitten en schrijf alle minpunten van je paard eens onder elkaar op. Vervolgens schrijf je achter ieder punt hoe jij wilt dat je paard zich gedraagt. Denk niet dat het niet kan, maar denk aan de meest ideale omstandigheid. Een beetje ambitie kan nooit kwaad. De kleine stappen van de reis zijn dan zoveel meer waard.
Wat kan je, wat weet je, wat heb je nodig?
Neem nu de lijst eens door en kijk hoe je van punt A naar B kunt komen en wat je daar voor nodig zou kunnen hebben. Heb je zelf de kennis en kunde in huis, ken je iemand of heb je een professional nodig. Alles is okay. Het is tenslotte niet dat je minder waard bent omdat je altijd op een manegepaard of doodbraaf eigen paard hebt gereden. Je hebt dan waarschijnlijk gewoon minder ervaring met uitdagend gedrag.
Guess what? Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die tegen dit gedrag aanloopt. En door de komst van het internet is het mogelijk om bijna alle informatie gratis en voor niets te vinden is. Dit kan zijn op verschillende forums of op sites van paardentrainers.
Weg met de gebruiksaanwijzing!
Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan of heb je gewoonweg geen tijd, dan kun je altijd een gedragstrainer of therapeut inschakelen. Deze zal je gerichte tips geven naar aanleiding van het gedrag van je paard. Als je het niet ziet zitten kunnen zij je ook begeleiden tijdens het hertrainen van het gedrag, zodat je geen hele gebruiksaanwijzing meer hoeft achter te laten en jij lekker kunt genieten van je vakantie.
Wil je mijn hulp. Dat kan! Vul het vragenformulier in of maak direct een afspraak en we gaan zo snel mogelijk aan de slag.
Laat die vakantie maar komen??
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!