Hoeven invetten. Zin of onzin?

Moet ik de hoeven van mijn paard invetten en waarom? Dit was een vraag die ik van en klant kreeg. Hierdoor ben ik dit gaan onderzoeken en kwam tot de conclusie dat men hier heel verschillend over denkt. De ene hoefsmid vindt het onzinnig om de hoeven in te vetten en is het mooi voor een wedstrijd. En een ander zegt dat het voordelen heeft om het wel de hoeven in te vetten. Maar dan vooral voor het onderhoud van de hoeven.

Beweging is van groot belang, maar ook het invetten

hoeven röntgen, hoeven invetten, hoevenvet

The equine hoof is a complex structure and the importance of hoof health cannot be overstated. The old saying “No hoof, no horse” is a wise one indeed.

 

 

 

 

 

 

 

Omdat de hoef nu eenmaal een bewegend mechanisme is en ook groeit, is beweging van groot belang voor gezonde hoeven. Als een paard gewicht op zijn hoef zet door erop te gaan staan, treedt het hoefmechanisme in werking. De hoef wordt een klein beetje platter en groter van oppervlak. Bij het optillen van de hoef gebeurt het juist het tegenovergestelde. Deze techniek van uitzetten en weer inkrimpen zorgt ervoor dat er een goede doorbloeding plaatsvindt in de hoef. Met het bloed worden enerzijds zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd die belangrijk zijn voor een goede groei van de hoef en anderzijds worden afvalstoffen afgevoerd. Het is ook voor de hoeven dus belangrijk is dat je paard regelmatig beweging krijgt.

Maar, ook door vocht zetten de hoeven uit en door zand kunnen de hoeven weer uitdrogen. Hierdoor zou ik dus zeggen dat het zeker nuttig is om regelmatig de hoeven in te vetten. Het zorgt ervoor dat de hoeven wat soepeler kunnen blijven.

Ja, hoeven groeien. Maar ze groeien vanuit de kroonrand en bestaat de hoef uit een hoornlaag en net als onze nagels voelen ze daar niet veel van. Het invetten van de kroonrand met een goed middel is zeker wel van belang. Je kunt het beste overleggen met je hoefsmid of dierenarts, welke je het kunt gebruiken. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten hoeven vetten en oliën. Maar voor de kroonrand kun je het beste een soort zalf gebruiken. Zelf gebruik ik al geruime tijd Duo protection hoef om de hoeven in te vetten. Dit is gemaakt van paardenvet, dus een lichaamseigen product. Ook is het belangrijk om de gaten van de nagels vet te houden. Op deze manier heb je minder kans op scheuren.

Het belang van de hoefsmid

Het is van groot belang dat je hulp inschakelt voor het bekappen en eventueel beslaan van je paard. Een paard wat veel beweegt, moet echt heel regelmatig, zo tussen de 6 en 8 weken beslagen of bekapt worden.

Dan is er de keuze van goed beslag of geen beslag, ook goed. Eigenlijk is dat in sommige gevallen heel fijn. Als een ijzer nodig is kun je kiezen uit verschillende nagels. Mijn hoefsmid werkt met normale nagels in plaats van koperen nagels, Dit kan als ik het zou willen wel gedaan worden. Maar, net als hem, heb ik nog geen bewijs kunnen vinden dat er veel verschil is. Het verschil is dat er een antibacteriële werking in de koperen nagel zit. Tuurlijk, als je een paard hebt met helle brosse hoeven is het misschien een idee om het wel te doen. Ik weet het niet en durf het ook niet te zeggen. Wat ik wel weet is als je je paard regelmatig nieuwe ijzers geeft en de hoeven goed in de gaten blijft houden, je ook prima af bent.

Als ik kijk naar mijn ervaring met Alvin en Tommy. Dan was het voor Alvin ter correctie en ondersteuning van de spieren rondom de knieën. Bij Tommy is het begonnen met een verwonding aan de kroonrand en om te voorkomen dat de hoef zou scheuren. Het heeft ruim een jaar geduurd om hier verbetering in te krijgen, maar hij heeft weer mooie hoeven. Helaas is het een American Paint met hele gevoelige zolen. En heeft hij dus 4 ijzers, omdat hij regelmatig over de weg loopt en last heeft van kneuzingen die al door de kleinste steentjes veroorzaakt kunnen worden.

Wat is jouw ervaring met het invetten van de hoeven van je paard. Wil je meer weten wat je kunt doen voor een goede gezondheid van de hoeven? Bijvoorbeeld door het gebruik van TTouch. Neem dan contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *